“Creiem en el pa de qualitat, artesanal i saludable”

El caràcter familiar, una gran aposta per les noves tecnologies i l’esperit de millora, claus per a una farinera amb 120 anys d’història

El 2107 van complir 120 anys d’activitat. Què queda avui de la companyia inicial?
Tot i que l’empresa ha anat creixent, continuem mantenint el caràcter familiar i el tracte proper que ens ha caracteritzat sempre. Estem molt arrelats al territori, sent, des del primer dia, una part indeslligable del Pla de l’Estany. Ens abastim exclusivament amb blats de proximitat, tractant únicament amb cooperatives i agricultors de la província de Girona i el sud de França, garantint la qualitat controlada des de la sembra. A més, continuem treballant amb la il·lusió i l’esperit innovador del primer dia, traient nous productes al mercat cada any. Aquest afany per aconseguir sempre l’excel·lència va fer que la Generalitat de Catalunya ens atorgués el premi PITA pel llançament de la farina Garrotxa l’any 2016.

Quin és el secret de la supervivència en un sector tan competitiu?
Sens dubte l’equip humà és l’actiu més important de Farinera Coromina. A més, tenim molt clar que el pa és un aliment bàsic a la nostra dieta i, per això, no es pot convertir en un aliment de consum massiu carregat d’additius amb el cost més barat possible. Creiem en el pa de qualitat, artesanal i saludable.

Com marca l’empresa la situació de ser familiar?
El fet de ser una empresa familiar de dimensions mitjanes ens permet ser més àgils en la presa de decisions i tenir un tracte molt personalitzat, tant amb clients com amb proveïdors. El caràcter familiar ens caracteritza, però també la gran aposta per les noves tecnologies i l’esperit de millora, que són claus en la nostra proposta. Busquem sempre facilitar la vida als forners, subministrant-los productes d’alta gamma que els ajudin a diferenciar-se i oferir productes de qualitat.

Com es conjuga una experiència tan duradora amb la innovació i donar resposta a un mercat sempre canviant?
Comptem amb un equip humà preparat i qualificat que, a més de buscar sempre la millora per estar a l’última, es caracteritza pel treball en equip i la comunicació interna. A més, apostem per la formació contínua i per estar sempre atents a les necessitats del mercat. Creiem cegament en les noves tecnologies i, encapçalat per l’expert en panificació Jérôme Foulquier, el nostre departament d’R+D treballa per desenvolupar nous productes que ajudin els clients a diferenciar-se del mercat. Invertim periòdicament per tenir les nostres instal·lacions adaptades a les necessitats més punteres del moment. Tenim un sistema de producció innovador amb mescladora de farines Bülher, que permet obtenir productes personalitzats de gran qualitat i de manera natural. Disposem d’un laboratori d’última generació i aquest any hem inaugurat un mostrejador automàtic que permet realitzar una anàlisi completa del blat en pocs minuts.

“Ens diferencia sobretot la qualitat, l’afany de diferenciació i la regularitat”

Innovació contínua…
Gràcies a aquesta adaptació constant, podem garantir la completa traçabilitat en tot el procés. Treballem sempre perquè els nostres clients treguin el màxim profit de les nostres farines i puguin desenvolupar adequadament els nous productes, oferint-los formacions i demostracions en el nostre obrador d’última generació. Un altre tret diferencial per adaptar-nos al mercat és que realitzem assajos de panificació periòdicament per assegurar la seva òptima panificació.

Dit tot això, quins creu que són els principals valors de la seva empresa?
Els principals valors de Farinera Coromina són el treball en equip, la comunicació i la responsabilitat, i el compromís amb la feina i el món que ens envolta. Treballem a diari per ser el màxim de professionals i rigorosos amb el nostre producte, de manera que som molt autoexigents amb la nostra feina. No oblidem mai el caràcter familiar i proper de l’empresa, oferint atenció personalitzada tant a clients com a proveïdors. Aquests valors, juntament amb l’afany de millora i l’aposta per la innovació, fan que els resultats ens acompanyin any rere any.

I dels seus productes i serveis: quins destacaria com a trets diferencials?
Ens diferencia, sobretot, la qualitat, l’afany de diferenciació i la regularitat. Com he dit, som autoexigents i poc conformistes. Aquest esperit ens fa innovar buscant sempre l’evolució del pa cap a un producte de qualitat, on el factor artesanal esdevé clau. Personalitzem les nostres farines als clients, oferint-los productes a mida, per satisfer sempre les seves necessitats.

Dins dels productes del seu catàleg, quins destacaria especialment i per què?
És difícil destacar-ne a algun per sobre dels altres, ja que, actualment, oferim un ampli catàleg de productes ecològics de KM-0, a la pedra i de cereals com l’espelta, a més de la gamma Can Trull. Però destacaria la Farina Pirineus, que l’aconseguim amb una mescla equilibrada de diferents tipus de farina. Es tracta d’un producte únic, obtingut a partir de farina panificable de cilindre i blat panificable superior, barrejada amb farina a la pedra de Moulin de Colagne. Amb la Farina Pirineus s’obté un pa molt saborós i molt ric a nivell nutricional pel seu alt contingut en minerals, vitamines i fibres, amb molta més conservació.
Un altre producte diferencial és la nostra farina integral 100 %. A diferència d’altres, conté el 100 % del germen del blat i la totalitat dels diferents tipus de segó. Amb aquesta farina s’obté un pa amb un alt contingut en cel·lulosa, vitamines i minerals, molt apropiat per a les persones que busquen una alimentació rica en fibra i nutrients. Tant els pans obtinguts amb Farina Pirineus com amb Farina Integral són de digestió fàcil, ja que tenen un índex glicèmic molt més baix que el del pa blanc.

I de cara al futur, quins reptes es planteja?
Els principals reptes passen per continuar sent referència en farines de qualitat i productes innovadors, oferint el millor servei al client i un assessorament tècnic de primer nivell, ampliant la nostra presència a nous mercats. Treballarem per continuar sent el partner de fleques i forners, donant sempre suport als professionals del sector.